Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ceder gevelbekleding: uitvoeringen & prijs

Ceder gevelbekleding geeft je woning een warme en natuurlijke uitstraling. Deze duurzame houtsoort is weerbestendig, licht van gewicht en veroudert op een mooie manier. Hierdoor is ceder zowel stijlvol als onderhoudsarm. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen, de uitvoeringen en de prijzen voor een cederhout gevel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen ceder gevel
Uitvoeringen ceder planchetten
Ceder gevelbekleding: welke prijs per m²?
Mogelijke alternatieven
Vergelijk vrijblijvend je offertes

 

 

Wat is ceder gevelbekleding?

Het gaat om een gevelbekleding gemaakt van Canadees cederhout. Dit materiaal staat ook wel bekend als Red Cedar of Western Red Cedar. Het is een zachte houtsoort met de eigenschappen van hardhout. Ceder heeft ook een duurzaamheidsklasse II, met een levensduur van minstens 20 à 25 jaar. Het hout heeft meestal een lichtbruine tot chocoladebruine kleur. Er zijn ook soorten cederhout met een lichtroze kleur. Na verloop van tijd zal deze kleur vervagen tot zacht grijs.

Wil jij cederhout planchetten op jouw gevel? Vind een betrouwbaar vakbedrijf in je buurt om je gevel te laten bekleden (en isoleren). Kom in contact met gevelspecialisten in je buurt.

ceder planchetten

 

Voor- en nadelen van een ceder gevel

Er zijn heel wat redenen om te kiezen voor ceder gevelbekleding. Het is een prachtige houtsoort om je gevel mee te bekleden. Maar zijn er ook minpunten? Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rij:

 

Voordelen ceder gevelbekleding

  • Duurzaam: cederhout heeft een hoge duurzaamheidsklasse (2). Je kan er dus zeker 20 à 25 jaar van genieten en waarschijnlijk langer als je het goed onderhoudt.
  • Veel uitvoeringen: er zijn veel mogelijkheden om je cederhout gevel vorm te geven. Voor elke woning vind je dus zeker een uitvoering op maat.
  • Milieuvriendelijk: het hout hoeft niet bewerkt te worden met chemicaliën, omdat het al duurzaam genoeg is. Het moet wel een iets langere weg afleggen dan Europees hout.
  • Licht van gewicht: ceder is geen zware bekleding voor je gevel. Dit hout is daarom makkelijk te plaatsen en op maat te snijden.
  • Kleurschakering: na verloop van tijd vergrijst cederhout erg fraai. Dit kan er prachtig en charmant uitzien. Als je dit niet mooi vindt, kan je het hout afwerken met een UV-beschermingslaag (transparante beits of olie met een kleurpigment).

 

Nadelen ceder gevelbekleding

  • Duurder: zoals alle duurzame houtsoorten is ceder niet de goedkoopste optie om je gevel mee te bekleden. Maar de voordelen van cederhout maken deze meerprijs wel de moeite waard.
  • Irritatie bij plaatsing: een expert werkt meestal met beschermende kleding voor de plaatsing. Zaag- en schuurstof van cederhout kan de huid en luchtwegen namelijk irriteren.

Wil jij je woning laten afwerken met ceder gevelbekleding? Kom vrijblijvend in contact met enkele erkende gevelspecialisten in je buurt en vergelijk hun offertes via onze offerteservice.

 

Uitvoeringen van ceder planchetten

Ceder planchetten zijn beschikbaar in tal van uitvoeringen. Samen met je vakspecialist bepaal je onder meer:

  • Kleur: ceder is vrij variabel qua kleur. Van een lichtbruine kleur tot chocoladebruin. Ook is er licht roze cederhout op de markt. En natuurlijk kies je ook of je je hout beschermt tegen UV-straling of niet. Die keuze bepaalt of je het hout laat vergrijzen of de oorspronkelijke kleur behoudt.
  • Afmetingen planchetten: de dikte en grootte van je planken kunnen uiteraard verschillen. Je hebt de keuze uit dunne latten, bredere latten en brede latten met inkeping om de illusie van dunne latten te creëren.
  • Noesten: dit zijn knopen of ogen die in je hout zitten. Ze laten je hout er iets rustieker uitzien. Zonder noesten ziet je hout er wel egaler en strakker uit. Let wel op, hout zonder noesten is duurder omdat het hout ook speciaal gesorteerd moet worden.
  • Plaatsing: je kan je ceder planchetten verticaal of horizontaal laten plaatsen. Hiernaast kan je ook de afstand per planchet kiezen voor je gevelbekleding. Je kan kiezen voor open of gesloten gevelbekleding. Rabatdelen schuiven bv. in elkaar en zorgen ervoor dat je gevel gesloten is. Maar je kan ook gaan voor verticale rhombus profielen of planken met wat tussenruimte.

 

ceder gevelbekleding

 

Ceder gevelbekleding: prijs per ?

Een gevel bekleden is natuurlijk geen goedkope klus, zeker als je voor kwalitatief materiaal kiest. Je kan er daarom voor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Heb je echter weinig kluservaring? Dan schakel je beter een professioneel vakbedrijf in. We zetten de prijzen voor beide opties op een rij!

 

1. Prijs zelf ceder gevelbekleding plaatsen

Naast het cederhout zelf moet je ook nog andere materialen kopen zoals bevestigingsmateriaal van roestvrij staal, de draagconstructie, … Daarnaast mag je niet vergeten te zorgen voor een goede aansluiting rond de ramen en venstertabletten, een waterkerend scherm om vochtinfiltratie te voorkomen, …

 

Hoeveel kost zelf plaatsen?

Je betaalt voor cederhout gemiddeld € 50 à 120 per m² (excl. btw). Je zal ook nog extra kosten hebben aan materiaal om je hout te bevestigen en waterdicht te houden.

Ontdek het prijsverschil van een gevelspecialist en vergelijk offertes.

 

 

2. Prijs ceder gevelbekleding laten plaatsen

Werk je met een expert? Dan weet je zeker dat de plaatsing correct verloopt, er wordt gewerkt met kwalitatieve materialen en je gevel klaar is voor de komende decennia.

 

Hoeveel kost laten plaatsen?

Gevelbekleding van ceder laten plaatsen kost gemiddeld 80 à 150 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Kies je ervoor om ook te isoleren? Dan kom je uit op 110 à 200 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

Vergelijk de prijzen van meerdere experts in je regio.

 

Cederhout alternatieven

Niet zeker wat je gaat doen met je gevel? Ceder is uiteraard niet de enige optie. Naast deze houtsoort kan je ook nog kiezen voor 1 van de volgende alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1: hardhout

Hardhout behoort van nature tot duurzaamheidsklasse I of II, wat betekent dat het zelfs onbehandeld een lange levensduur heeft (25 jaar of meer). Hardhout is dan ook vormvast, stevig en uitstekend bestand tegen verschillende weersinvloeden . Hardhout ontwikkelt, net zoals ceder, na verloop van tijd een grijze tint. Het nadeel van hardhout is dat het vrij prijzig is.

Voorbeelden: afzelia, padoek, merbau, robina, afrormosia, Europees eikenhout, iroko, …
Richtprijs: € 100 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing & gevelisolatie)

 

ALTERNATIEF 2: thermisch behandeld hout

Dit is zachthout met een lagere duurzaamheid. Maar door een thermische behandeling gaat het wel langer mee. Hierdoor is de uiteindelijke levensduur vergelijkbaar met die van hardhout. Mensen kiezen steeds vaker voor thermisch behandeld hout omdat het goedkoper is dan hardhout.

Voorbeelden: ayous, thermo-essen, thermo-oregon, …
Richtprijs: vanaf € 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing & gevelisolatie)

 

ALTERNATIEF 3: houtlook

Er zijn ook veel kunststof materialen met een realistische houtlook. Zo profiteer je van de natuurlijke uitstraling van hout, maar zonder al het onderhoud.

Voorbeelden: PVC, composiet, keralit, …
Richtprijs: € 80 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing & gevelisolatie)

 

Ben je op zoek naar advies voor je gevelbekleding?

Onze aangesloten gevelspecialisten bezorgen je vrijblijvend offertes voor meerdere soorten gevelbekleding. Door hun brede aanbod en vakkennis kunnen ze al je vragen beantwoorden en een gedetailleerde offerte aanbieden. Kom in contact met experts uit jouw regio via het gratis Solvari-offerteformulier: